Cefrefokoló 20-0
Cefre fokoló
Egy üvegből készült úszó típusú mérőeszköz, amellyel a cefre cukortartalmát lehet mérni.
Ezzel az eszközzel megállapítható, hogy a cefre mennyire cukros, ill. követhető, hogyan alakul az erjedés során az alkoholtermelés.
A fokoló a folyadék sűrűsége alapján működik: minél több cukor van a cefrében annál sűrűbb és annál magasabban lebeg rajta a fokoló.
Az erjedés során a cukor alkohollá alakul, a sűrűség csökken, a fokoló mélyebbre süllyed, így követhető hol tart az erjedés, segít eldönteni mikor van kész a cefre.
Ha pontosan 20 Celsius fokon 0 értéket mutat, akkor az azt jelenti, hogy a cefre jól kiforrt és nincsen benne cukor.
Fontos, nem keverendő össze az alkohol fokolóval, amely a párlat alkoholtartamát méri! A fokoló nem mutatja a már kialakult alkoholt.