Cefre- és mustfokoló 0-30
Mustfokoló
Egy úszó elven működő mérőeszköz, amellyel a must vagy cefre cukortartalmát lehet meghatározni. A mérés célja, hogy megállapítható legyen a must erjedésre való alkalmassága valamint az erjedés előrehaladása.
A mustfokoló lehet hőmérővel vagy hőmérő nélkül, valamint mustfok skálával ellátott sűrűségmérő, amely csak erjedésmentes, tiszta mustban mér pontosan.
A cukortartalom alapján az alkoholtartalom is becsülhető.
A mérés ideális hőmérséklete 20°C, ettől eltérő hőmérséklet esetén korrekció szükséges.
A skálán leolvasott érték azt mutatja, hogy egy kilogramm mustban hány dekagramm cukor van.
Fontos, nem keverendo össze az alkohol fokolóval, amely a párlat alkoholtartamát méri! A fokoló nem mutatja a már kialakult alkoholt.