Borfokoló 0-20
Borfokoló
Egy úszó elven működő mérőeszköz, amellyel a bor tényleges alkoholtartalma állapítható meg.
Elsősorban kész, kierjedt borok vizsgálatára használják.
Ez a fajsúlymérő az igen drága Maligand meghatározó készüléket helyettesíti.
A mérendő cukrozatlan bor hőfoka pontosan 20°C legyen. A mérendő borba óvatosan belehelyezzük a fokolót, majd miután az nyugalmi állapotba került, a felső szintnél leolvassuk a skálát. A kapott értéket 1,95 -2,5-el szorozzuk meg. A szorzószám a hely és a talaj jellegétől függ. A kapott eredmény alkoholtartalmat mutat, ami a Malligand borfoknak felel meg.
Amennyiben a bor még cukrot tartalmaz, direkt termő fajta, vagy nagyon sűrű, úgy a fokoló kevesebbet, esetleg 0 fokot is mutathat.